Do stana iz snova uz pomoć stambenog kredita!

Živite u domu iz budućnosti
May 29, 2018
Kupovina stana u šest koraka
August 15, 2018

Do stana iz snova uz pomoć stambenog kredita!

Siguran krov nad glavom porodice prioritet je svakom čoveku.

 

Kada kupujete novi stan lako je pustiti da emocije stanu na put stvarnosti o činjenicama koje mogu napraviti razliku. Pre nego što odlučite da date ponudu za stan, odvojite vreme i razmislite o nekoliko stvari pored veličine, cene i stilu nekretnine.
Proverite da li vam odgovara lokacija na kojoj se stan nalazi, frekventnost saobraćaja u blizini zgrade, da li su u komšiluku škole, vrtići, marketi, banke,  odnosno sve one institucije koje su neophodne za normalno funkcionisanje i život…

 

Da li prvo da tražiiti nekretninu ili najpovoljniji kredit?

 

Tražite istovremeno i jedno i drugo.
Oni hrabriji sa redovnim primanjima odlučuju se za kupovinu stanaputem  stambenih kredita, jer i to je isplativije nego godinama plaćati kiriju od koje na kraju korist ima samo vlasnik stana.

 

Šta kada se odlučite za stambeni kredit?

 

Prva i osnovna stvar je imati tačnu informaciju šta je sve od dokumentacije potrebno da biste uopšte podneli zahtev za kredit. Za ovu informaciju potrebno je malo više od pukog umeća čitanja onog što je napisano.
Sve ono što pročitate na spisku potrebne dokumentacije za stambeni kredit treba pročitati sa razumevanjem i tražiti objašnjenje ukoliko je nešto što je navedeno na spisku vama nepoznato.

 

Kada ostvarujete pravo na povraćaj PDV-a?

 

Zakon propisuje olakšice za kupce prvog stana za stanove u novoj gradnji. Ukoliko kupujete stan u novogradnji, onda ste u obavezi da platite porez na dodatu vrednost (PDV).  Porez na dodatu vrednost se plaća isključivo pri kupovini prvog stana i to u novogradnji, jer ste na taj način vi kupac finalnog proizvoda koji je „stvorio“ investitor. Pored toga, potrebno je i da je ugovorena cena stana sa PDV-om u potpunosti isplaćena prodavcu, uz obaveznu uplatu novca na račun investitora.
Ukoliko kupujete svoj prvi stan (novogradnja) direktno od investitora, bićete oslobođeni od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava i samim tim ste u mogućnosti da tražite povraćaj PDV-a (koji ste platili kroz kupoprodajnu cenu).

 

 

Stambeni krediti i cene nekretnina nikada nisu bili povoljniji, pa kupovina stana može biti idealno rešenje za vas!